NOWEE

 

De stamvader van de Edese familie Nowee is Gerardus. Hij is op 17 0ctober 1886 in Arnhem geboren. Hij werd opgeleid tot smid, maar ging later als pijpfitter werken bij de Arnhemse ENKA. Zijn vrouw was Wilhelmina Geurtsen, die op 17 december 1893 in Deventer geboren is. Zij trouwden ook in Deventer, op 8 maart 1917. Zij kregen zes kinderen.

Gerardus kreeg een baan in de Edese ENKA-fabriek, en het gezin verhuisde van de toenmalige woonplaats Doorwerth (gem. Renkum) naar Ede. Zij gingen wonen in wat vroeger in de volksmond “De Bouw” genoemd werd, de woningen in Ede Zuid die door de woningbouwvereniging “Vooruit”, met krachtige ondersteuning van de ENKA, voor de werknemers van het bedrijf werden gebouwd. In 1923 werd Poortlaan 23 betrokken, later verhuisde het gezin naar de overkant, en ging wonen op nr. 20.

Vader Gerard kocht op enig moment een handbreimachine, en al snel werd daar geld mee verdiend. Want de producten (sokken, truien, etc.) vonden gretig aftrek. Ambulante verkoop (“venten”) zorgde voor goede verkoopresultaten. winkel Parkweg

In mei 1926 werd besloten het winkelpand Parkweg 76 te huren. Het pand was in bezit van Alferink.  Dit pand stond ongeveer op de plek waar nu supermarkt Emté staat.

Inmiddels werd er al met meerdere handbreimachines gewerkt. En vader Nowee heeft die toen van electromotoren voorzien. De kinderen waren al ingeschakeld in deze huisindustrie, maar nu kwamen er ook, in een uitbouw achter het pand, werkneemsters in dienst. Wat oorspronkelijk als “hobby” van vader de Nooy was begonnen, was via een fase van huisnijverheid uitgegroeid tot een echt bedrijf. Met de naam “Eerste Edesche Electrische Breierij”.

Er moet een foto bestaan van de linkerzijkant van het pand, waarop een bord met die naam te zien is. Maar helaas is deze foto niet te traceren.

HakselsewegIn 1927 werd er een huis gebouwd op de Hakselsesteeg (nu: Hakselseweg), daar werd in 1932 een winkel bijgebouwd. Links de woning, met aangebouwde winkel

In januari 1935 is er een inschrijving op Maandereind 21. Daar werd ook een winkel geopend. Nowee had toen drie winkels: Parkweg, Hakselseweg en Maandereind

Maar in januari 1936 wordt het Maandereind weer verlaten, en ook het pand aan de Hakselseweg werd afgestoten. De crisistijd deed zich voelen. Er wordt teruggekeerd naar Parkweg 46.

Naast de winkelverkoop bleef ook de ambulante handel middels verkoop op markten een belangrijke activiteit. Met name door dochter Willemina (Willie).

Toen vader Nowee overleed ging deze dochter, inmiddels mevrouw Hammink-Nowee, door met de ambulante handel, de marktverkoop. De winkel, inmiddels eigendom, werd gesloten, en verhuurd aan de heer de Haan.
molenstraat
De breierij op de Parkweg werd voortgezet door zoon Johannes, en verhuisde later naar een veel groter pand aan de Molenstraat. Dit was, volgens de Hinderwetvergunning, in 1958. De naam werd "NOWEDE"

Het bedrijf heeft tot ca. 1972 bestaan, maar Een veel gevraagd product waren de zogeheten “Noorse Truien”. Deze werden door thuiswerksters van een geborduurd kruissteekpatroon voorzien.

suikerzakjeHet pand staat er nog. Het is jarenlang in gebruik geweest bij garage Bulters, en op dit moment is in het voorste deel een kringloopwinkel gevestigd.

Aan de Parkweg zat, in twee naast elkaar gelegen panden, de heer van Zijl. Aan de ene kant een rijwielhandel. aan de andere kant een zaak in speelgoed en galanteriën.

En het rechter pand werd gehuurd, daar kwam in 1938 een nieuwe winkel van Nowee, gedreven door mevrouw Hammink-Nowee.

Eigenlijk had op de etalage de naam Hammink moeten staan. Maar, zo vertelde mevrouw Hammink mij, " iedereen bleef de naam Nowee gebruiken, en toen hebben we het maar zo gelaten."

Een specialiteit was, na de Tweede Wereldoorlog, het "ophalen" van "ladders" in nylonkousen. Die waren toen erg duur maar zeer in de mode. en ook erg kwetsbaar. Bij het minste of geringste werd het weefsel beschadigd, een steek ging kapot, en er ontstond een strook, van boven naar beneden, van horizontale verbindingsdraadjes, een "ladder". De konden met behulp van een speciaal machientje gerepareerd worden, en daarvoor ging je naar mevrouw Hammink-Nowee. Ik meen me te herinneren dat het repareren van zo'n ladder tien cent kostte. Dat weet ik nog, omdat ik in die dagen twee oudere zusters had, die mij met enige regelmaat met een paar geladderde nylons naar de Blotenberglaan, naar mevrouw Hammink stuurden

Mevrouw Hammink had op een gegeven ogenblik ook een taxibedrijf. Dat kwam "als vanzelf", toen ze eenmaal een auto had gekocht. Mensen vroegen haar of ze die auto konden huren. Dat kon, en er kon ook wel een chauffeur bij geleverd worden. Van het een kwam het ander, er kwamen meer auto's bij, en er ontstond een taxibedrijf. Dit werd later weer verkocht.

De winkel aan de Parkweg werd eerst alleen door mevrouw Hammink-Nowee gedreven, later kwam haar zoon Ab ook in de zaak. Nadat zijn moeder zich teruggetrokken had heeft hij tot 2014 deze, inmiddels “klassieke” fourniturenwinkel voortgezet.

Maar aan alles komt een eind. Ab werd getroffen door wat een uiteindelijk dodelijke ziekte bleek te zijn, en stopte met werken. De winkel werd in 2014 gesloten, en het pand verkocht. Zo verdween weer een stuk nostalgisch Ede-Zuid.

Hieronder nog een paar foto's van de winkel, kort voor de sluiting gemaakt.

1 2 3 4 5