Vishandel Waaijenberg

Waaijenberg 1932 bewWout Waaijenberg was vishandelaar.

Hij zat in de zogeheten "ambulante handel" wat inhield dat hij bij zijn klanten langs ging met een viskar, een motor-bakfiets die geschikt gemaakt was voor de verkoop van vis. Op marktdagen stond hij daarmee op de Edese markt. Hij woonde in 1934 aan de Otterloseweg 11. Jaar en adres weten we, omdat hij op 27 october 1934 trouwde met Jans van Snippenberg, en uit haar persoonskaart in de Burgerlijke Stand weten we dat ze op die datum naar de Otterloseweg verhuisde. Jans was een dochter van de bakker annex kruidenier Jan van Snippenberg van de Parkweg. Deze man heeft al zijn zeven kinderen geholpen een eigen winkel of bedrijf op te zetten. Zo ook Wout Waaijenberg en Jans Waaijenberg-van Snippenberg.

Al vrij spoedig na het huwelijk verhuist de viszaak naar de Parkweg, waar op nummer 16 een viswinkel geopend wordt. Het pand staat er nog. De ambulante handel bleef naast de winkel bestaan. In 1935 komt het woonhuis op de Verlengde Parkweg 8 vrij met de erbij staande werkplaats annex ponystal. Vishandel Waaijenberg verhuist daarheen. Het huisnummer zal later gewijzigd worden in 12.

De zaken gaan goed en het leven kabbelt rustig verder. Tot op 17 september 1944 een voor de kazernes bedoeld bombardement voor een groot deel op Ede, met name op Ede Zuid, terecht komt. Bij dat bombardement komen 69 Edenaren om het leven. Een van de slachtoffers is (schoon)vader Jan van Snippenberg. Het gezin Waaijenberg ontsnapt aan verder persoonlijk leed. Hoewel zowel naast als achter hun huis een bom valt die een grote krater slaat; het huis en de bewoners blijven gespaard. De werkplaats ook, maar daar worden wel alle pannen van het dak geblazen.

Veel middenstanders uit Ede-Zuid gingen op enig moment hun nering naar het centrum van Ede, "Het Dorp", verplaatsen. Ook Vishandel Waaijenberg ging die kant op. Op Verlengde Maanderweg 2 kwam een geschikt pand beschikbaar met winkel en inpandige werkplaats en na een verbouwing werd daar de vishandel voortgezet. De ambulante handel ook, nog steeds op de Markt, maar nu uit een verkoopwagen. Daarmee kwam een einde aan bijna 30 jaar Vishandel Waaijenberg in Ede-Zuid.

Maar toch niet helemaal. De zaak werd voortgezet door de oudste zoon Jan, die getrouwd was met zijn overbuurmeisje Joke, dochter van de wijkagent Pas ("Pliesie Pas"). Zij stopten met de winkel aan de Verlengde Maanderweg, want de gemeente Ede had de grond nodig. Daar ligt al jaren een keurig grasveldje. De verkoop op de Markt ging door vanuit de verkoopwagen. Later, na veel gedoe met de gemeente, werd deze vervangen door een winkel . De werkplaats verhuisde naar een pand op de Elleboog en dat is toch nog een beetje Ede-Zuid. Nou ja, dat was vroeger grond van het buurschap Maanen.