Rijsemus was in 1928 gevestigd op Parkweg 26
Bron: adresboek 1928, gem.archief Ede
Aantekeningen Frans van Oort
Gesprek met Henk Rijsemus datum onbekend
In het beging kwam de vis per trein aan op het station. verpakt in manden in ijs. De manden werden per transportfiets van het station gehaald; de aankomst van de vis werd telefonisch doorgegeven.
Rijsemus leverde aan de AKU en het leger. Aan de AKU tot 800 haringen per dag. De vis werd in de kantine aan het personeel verkocht, de prijs werd laag gehouden. Dus kocht men ook vis om mee naar huis te nemen. Naast zoute haring werd ook gebakken bokking, zure haring en rolmops aan de AKU geleverd.
Bij het leger ging de levering op aanbesteding. Er ging veel vis naar de kazernes, o.a. in Ede, Volkel, Grave, Nijmegen, Arnhem (Menno van Coehoorn), Kop van Deelen/Schaarsbergen.
De door Rijsemus opgerichte conservenfabriek Sterpa (in de Klaphek) werd overgenomen door Henk Rijsemus en voortgezet onder de naam Ruitentroef Conserven. Het was een “inleggerij” van vnl. augurken, maar ook zilveruitjes en leverworst. Er werkten ca. 15 personeelsleden, in het oogstseizoen in tweeploegendienst. De inleggerij was een uitbreiding van de inleggerij in de werkplaats aan de Kamperfoelielaan.
Voor de koeling werd massief ijs gebruikt; dit werd geleverd door de ijsfabriek “De IJsbeer” uit Arnhem, de staven ijs werden dagelijks geleverd en opgeslagen in zgn. ijskisten om vervolgens in kleinere stukken gebruikt te worden om de vis te koelen.
De zoetwatervis (paling) kwam van de veiling in Harderwijk. De zeevis werd telefonisch besteld bij de veiling in IJmuiden en per trein geleverd. In de werkplaats aan de Kamperfoelielaan werd de vis verkoopklaar gemaakt en deels “op voorraad” gebakken. De vrijdag was een echte topdag. Elk katholiek gezin at op vrijdag altijd vis en Rijsemus was, immers van katholieke huize, hun huisleverancier.
De haring werd betrokken van reizende handelaren uit Katwijk en Scheveningen, deze kwamen per vrachtauto langs met vaten haring. Elk vat bevatte 800 of 1000 haringen.